Yıkanmadan sonra daha fazla kir birikeceği ya da bunun bir alışkanlık yaratacağı inancının bilimsel bir temeli yoktur.
Burun tıkanıklığını gidermek için kullanılan burun damlaları başlangıçta burundan nefes almayı kolaylaştırırsa da daha sonra ters etki yaparak burun fizyolojisinin bozulmasına neden olur. Bu nedenle 5 günden fazla kullanılması sakıncalıdır.
Genel görüş yüz kemiklerinin gelişmesini tamamladığı 18 yaşı beklemektir.
Tonsiller ve adenoid dokuları da vücut savunma mekanizmalarında rol oynayan lenfoid dokulardır. Ancak aynı bölgede bu dokulardan yeter miktarda bulunur ve ameliyat sonrası bir eksiklik oluşmaz.
Modern tekniklerin ve araç gereçlerin kullanılması ile beraber yüzde morarma durumu daha az görülmeye başlamıştır. Özelikle ilk gün hastanede yapılan soğuk uygulaması göz çevresindeki morarma oluşumunu olabildiğince engellemektedir.
Yapılabilir ancak bir takım önerilere uyarak.
Kadınlar için gelişim hızı daha fazla olduğu için 16 – 17 yaş, erkeler içinse 18 yaş sonrasıdır.
Kulaklıkla uzun süre yüksek volümde ses dinlemek, bazı frekanslarda özellikle iç kulakta tahribat yapacağı için işitme kaybına yol açabilir.
Oturur ve öne doğru hafif eğilmiş pozisyonda işaret ve baş parmaklarla genişçe burun kanatlarını tutup üç beş dakika baskı yapılarak durdurulabilir.
İşitme kayıplarının en sık nedenlerinden olan kulak buşonu yaklaşık 30-40 decibel civarında bir işitme kaybına yol açabilir.
Dengemizi sağlayan merkezin iç kulakta olması baş dönmesi olan hastaların KBB uzmanına da başvurmasının uygun olduğunu göstermektedir.
Burun etleri alerji, kronik infeksiyonlar veya diğer başka nedenlerle büyüyüp burun geçişini daraltarak burun tıkanıklığına neden olabilir. Modern yöntemlerle küçültülüp şekil verilerek sorunun önüne geçilebilir.
Dil, yumuşak damak, dudak ve yanak içerisinde oluşan küçük, yüzeysel beyaz renkli , kenarları kırmızı yuvarlak ülserlerdir. Oldukça ağrılıdır.
Bademcik yapısı olarak içerisinde girintiler vardır. Bu girintilerde doku ve bakteri artıklarının birikmesi ve sıkışması sonucu tonsil taşı denilen durum oluşur. Kötü ağız kokusuna neden olması dışında zararlı değildir. Kokunun büyük sorun olduğu durumlarda bademciğin çıkartılması (tonsillektomi) operasyonu yapılabilir.
Yaşlılarda kullanılan hipertansiyon ilaçları gibi bazı ilaçlar ağız kuruluğuna neden olmaktadır. Ayrıca şeker hastalığı , safra kesesi rahatsızlıkları gibi sistemik hastalıklar ağız kuruluğuna neden olabilir. Burun tıkanıklığı önemli ağız kuruluğu nedenlerindendir.
Kirli hava ve sigara, sesin uzun süre, aşırı yüksek tonda veya uygun olmayan bir şekilde kullanılması, reflü dediğimiz asitli mide sıvısının yemek borusundan yukarı çıkarak ses tellerini tahriş etmesi ve gırtlak kanseri ses kısıklığının önemli ve sık rastlanan nedenleridir.
Bademciklerde hastalık yapan ve “Beta Mikrobu” olarak bilinen Beta hemolitik streptokok diğer mikroplardan farklı olarak kalpte, eklemlerde ve böbrekte kalıcı romatizmal hastalıklar oluşturabilir.